PATIËNT AAN HET WOORD

“Mijn Walkaide is mijn beste vriend”

Gert-Jan Van Boxel (35), MS-patiënt

“Mijn Walkaide is mijn beste vriend,” zegt Gert-Jan Van Boxel (35). Sinds zijn 21ste is Gert-Jan MS-patiënt en enkele jaren geleden zorgde de ziekte ervoor dat hij de controle over – vooral – zijn linkerbeen verloor: “Ik kon niet meer fietsen. Mijn linkervoet schoof telkens van de trapper. Ik kon ‘em niet meer aansturen. En fietsen met maar een been is lastig. Ik werkte toen ook bij voetbalclub RKC Waalwijk waar ik ik veel trappen moest lopen. Dat lukte me op den duur ook niet meer. En actief sporten kon ik helemaal vergeten.”

Gert-Jan ging door een dal en verloor zijn zelfvertrouwen. “Als ik naar de supermarkt ging, dacht ik dat iedereen naar me keek omdat ik zo moeizaam stapte. Dat was natuurlijk niet zo, maar het vrat toen wel aan me,” vertelt Gert-Jan. Maar hij is er de kerel niet naar om in zak en as te blijven zitten. Met de steun van zijn geliefden, vrienden en familie pakte hij al zijn moed bij elkaar en zocht naar oplossingen. “Ik zoek al jaren op het internet en de sociale media naar nieuws over MS. Elke dag sta je uiteindelijk op in de hoop dat er een middel is gevonden om de ziekte te stabiliseren of te genezen. In die zoektocht stootte ik op Walkaide en vroeg ik me af of zo’n toestel me zou kunnen helpen.”

Gert-Jan kon de Walkaide testen via Neuro-Bionics en merkte al snel dat de het toestel zijn beperking ‘normaliseerde’. Hij schafte zich een Walkaide aan en kreeg de nodige begeleiding en tips. “Ik kan sindsdien weer fluitend de trap op. Ik kan weer fietsen en ik word veel minder snel moe van het stappen,” vertelt hij. Gert-Jan werkt nu ook bij Villa Pardoes, een vakantiehuis pal naast de Efteling waar langdurig en ernstig zieke kinderen een week gratis op vakantie kunnen, samen met hun gezin. “Het is toeval dat ik hier terecht ben gekomen maar het past wel helemaal bij wie ik nu ben. Ik ben blij dat ik hier gewoon mijn werk kan doen en ook nog eens mijn steentje kan bijdragen aan dit goeie initiatief.”